Om skalhuset

Skalhuset är en välkänd och välrenommerad restaurang i samhället Slottet på västkusten. Samhället ligger mitt emellan de kanske två mest populära resmålen i området, Smögen och Fjällbacka.

Restaurangen ligger vid vattnet bredvid inloppet till Hamburgsund, ett samhälle som nästan alla dras till för de dagliga inköpen; vare sig de semestrar med båt, bil eller husvagn.

Restaurangen har i nästan 20 år drivits av Jan Kronlund, en mycket välkänd kock och restauratör i regionen. Jan och hans Skalhuset har genom åren mottagit många utmärkelser från bland andra Gastronomiska Akademien och listats med höga betyg i svenska och internationella guider såsom White Guide m.fl

Förutom restaurangverksamhet har det bedrivits småskalig beredningsindustri av delikatesser och halvfabrikat som sålts bland annat i butiker och restauranger i större städer som Göteborg, Malmö och Stockholm.

Restaurangen ligger vid vattnet och består av huvudbyggnad och två mindre byggnader.

I huvudbyggnaden finns ett mycket stort kök, separat beredningsrum, omklädningsrum, dusch, toalett, disk och ett litet kontor. En serveringsgång leder sedan in i själva restaurangbyggnaden som med dagens dukning ger plats för 40 sittande.

Ett stort trä däck knyter samman restaurangen med den yttre byggnaden och bryggorna. Trä däcket ger plats för ytterligare ett 40-tal sittande.

Den yttre boden hyser idag en egen liten bar med kyl och plats för 12-16 sittande. Utanför boden finns ännu ett trä däck med plats för 14-16 sittande.

Restaurangen har egna bryggor med plats för 8-10 båtar av varierande storlek.

Egen parkeringsplats har plats för upp till 16 bilar.

En privat strand finns också bredvid uteserveringen.